Recept - Cheesecake med Mirror Glaze

Receptet hämtade jag

HÄR

 och det är gjort av Kocken Roy Fares.

Ingredienser Cheesecake

Botten

100 g

smör, rumstempererat

200 g

mandelmassa

2 ägg

Färskostmousse

3,5 

gelatinblad

250 g

färskost

300 g

vispgrädde (3 dl)

30 g

äggula (2)

55 g

ägg

120 g

strösocker (1,5 dl)

50 g

vatten (0,5 dl)

Passionsfruktsgelé

gelatinblad

passionsfrukter

45 g

strösocker (0,5 dl)

100 g

vatten (1 dl)

Botten

Först satte jag ugnen på 200 grader. Smöret blandades med mandelmassan, antingen med maskin eller förhand. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och blanda runt.

Använd en springform. Stryk ut smeten i botten. Baka ca 12 minuter och låt sedan svalna.

Färskostsmousse

Lägg gelatinet i kallt vatten. Blanda färskost och 50 gram grädde till en slät kräm.

Mjukvispa 250 gram grädde.

Vispa upp äggulorna och ägg i en bunke fluffigt. Sedan kokas socker och vatten i en kastrull, låt koka några minuter. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet medens man vispar med en elvisp. Fortsätt att vispa tills blandningen har svalnat (ljummen) och ser vit och fluffig ut.

Smält gelatinet som låg i vatten i en kastrull på låg värme och blanda därefter ner det i äggskummet. Tillsätt äggskummet i färskosten och sist vänder du i grädden och blandar till en slät mousse.

Fördela moussen i formen över botten och frys minst 3-4 timmar.

Passionsgelé

Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.

Koka upp passionsfrukt (kärnor och saft), vatten och strösocker tills sockret har smält. Ta av kastrullen från värmen (nu kan man sila av kärnorna om man inte vill ha dessa med).

Tillsätt gelatin, blanda och låt svalna innan gelen fördelas över den frysta tårtan. Ställ in i frysen igen. 

Receptet till Mirror Glazen har jag hämtat

HÄR

.

Ingredienser Mirror glaze – spegel glasyr

225g hackad vit choklad

2,4dl strösocker (1cup)

1,1dl vatten (0,5cup)

1,1dl glukossirap (0,5cup)

5tsk gelatinpulver

4msk kallt vatten (0,25cup)

1,1dl kondenserad mjölk (0,5cup)

Hacka chokladen och lägg den i en värmesäker skål.

Mät upp gelatinet och rör ut med det kalla vattnet (4 msk) och ställ åt sidan.

Mät upp socker, vatten (1,1dl) och glukossirap i en kastrull. Ställ på spisen på låg värme tills sockret är upplöst. Vid ca 104 grader ta bort kastrullen från plattan. Vispa ut gelatinet i blandningen och rör tills allt blandat sig jämnt. 

Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå ett par minuter.

Mixa allt med en stavmixer så att det blir helt slätt. Färga sedan blandningen i önskad färg/färger. Låt blandningen svalna. 

Placera den frysta cheesecaken på ett glas, burk eller skål i en plåt. Häll blandningen över kakan och låt sedan stå ca 20 minuter. Därefter dra med en spatel längst ner i kanten för att ta bort överflödig glaze. Därefter kan tårtan förflyttas till önskat fat.

Låt kakan stå i kylen tills servering.